Technologia pakowania SKIN


Opis technologii:
Czy są opakowania w których dania gotowe, owoce, warzywa, sałatki, ryby, mięso, kiełbasa, ser lub gotowe ciasto na pizze mogą znacznie dłużej pozostać świeże i pięknie wyeksponowane ? Jedną z takich technologii oferowaną przez firmę Reepack w swoich maszynach, jest nowoczesny proces pakowania SKIN. Wykorzystywane do tego są specjalne folie górne. W trakcie tego procesu uzyskiwane jest opakowanie próżniowe, w którym folia górna opina produkt bez naprężeń i pofałdowań niczym druga skórka.
Zastosowanie:
Technologię pakowania SKIN stosuje się do wartościowych produktów takich jak wyborowe części mięsa, drogie pasztety, filety rybne, owoce morza, drób, sery, ale także do produktów o skłonnościach do wydzielania osocza (np. podroby) jak również do wszystkich produktów o zwiększonych wymaganiach odnośnie trwałości. Technologię tą możemy również zastosować do pakowania dań gotowych, które zostaną podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarnikach.
Zalety:
- Atrakcyjna prezentacja i wysoka trwałość
- Umożliwia się pionową i wiszącą prezentację produktów
- Zwiększona atrakcyjność prezentacja produktu dzięki ściśle przylegającej, przezroczystej folii górnej
- Dzięki zastosowaniu folii barierowych, zostaje wydłużona trwałość zapakowanego produktu a szczególnie mięsa czrwonego
- Zapobiega się częściowemu uszkodzeniu folii górnej opakowania
- Łatwe otwieranie opakowań
- Zapakowany produkt nie przemieszcza się w opakowaniu
- Technologia szczególnie sprawdza się w przypadku mięsa wieprzowego oraz mięsa wołowego